Come to the dark side - we have cookies!
Efter att ha läst om och besökt Lakritsbiten, så har jag provbakat en kladdkaka som nog ska få hamna på disputationsfest. IB fick provsmaka och godkände. Hon tipsade förresten om att randa den med florsocker (för lite zebrafeeling!) Som alla kladdkakor är den busenkel, jättegod och får inte stå för länge i ugnen.
Nåväl, så här gör man:
ugn på 175 grader och smörj en lagom kakform.
Vispa ihop
3 ägg
3 dl socker
2 msk sirap
Blanda
2 dl vetemjöl
6 msk (ung 1 dl) kakao
2-3 msk lakritspulver (jag fick tips om att börja med 2, smaka av smeten och ev. salta för att få fram mer smak. Obs smeten är jättegod, se till att sluta smaka av innan det blir för lite kvar!)
He i detta i äggsmeten och blanda väl
häll till sist ner 150 g smält smör och blanda
Häll i formen och grädda sen i 20-25 minuter
Kan pudras över med florsocker
Serveras med hallon och glass
Busgott!
Nåväl, så här gör man:
ugn på 175 grader och smörj en lagom kakform.
Vispa ihop
3 ägg
3 dl socker
2 msk sirap
Blanda
2 dl vetemjöl
6 msk (ung 1 dl) kakao
2-3 msk lakritspulver (jag fick tips om att börja med 2, smaka av smeten och ev. salta för att få fram mer smak. Obs smeten är jättegod, se till att sluta smaka av innan det blir för lite kvar!)
He i detta i äggsmeten och blanda väl
häll till sist ner 150 g smält smör och blanda
Häll i formen och grädda sen i 20-25 minuter
Kan pudras över med florsocker
Serveras med hallon och glass
Busgott!
Jättegoda jordärtskockor
Jag gillar jordärtskockor! Så jag blev riktigt glad när jag hittade ett gäng i min ekolåda i dag. Dessutom var det med ett recept som jag gjorde om lite och som blev suveränt gott!! Så här följer mitt modifierade recept på:
Jordärtskocksoppa
blir 2 små portioner (eller en stor)
en decimeter purjo skivas
vitlök 1 el 2 klyftor, mosas och hackas (ja, ni kör väl med knivmetoden på vitlök?)
timjan
200 g jordärtskockor, skalas skivas
1-2 tsk rörsocker
1 msk äppelcidervinäger
1 buljongtärning (höns om en inte är vegeterian)
4 dl vatten
salt och peppar
2 msk ricotta eller crème fraiche
stek löken och timjan sakta i en kastrull i olja/smör till de är genomskinliga, kanske lite brynta.
Häll i skivad jordärtskocka och socker, stek lite till. I med buljongtärning, häll på vinägern och låt småkoka några minuter. Sätt till slut till vattnet och låt koka tills skockorna är mjuka. Mixa, smaka av med salt och peppar, tillsätt ricottan och mixa igen. Klart!
Jordärtskocksoppa
blir 2 små portioner (eller en stor)
en decimeter purjo skivas
vitlök 1 el 2 klyftor, mosas och hackas (ja, ni kör väl med knivmetoden på vitlök?)
timjan
200 g jordärtskockor, skalas skivas
1-2 tsk rörsocker
1 msk äppelcidervinäger
1 buljongtärning (höns om en inte är vegeterian)
4 dl vatten
salt och peppar
2 msk ricotta eller crème fraiche
stek löken och timjan sakta i en kastrull i olja/smör till de är genomskinliga, kanske lite brynta.
Häll i skivad jordärtskocka och socker, stek lite till. I med buljongtärning, häll på vinägern och låt småkoka några minuter. Sätt till slut till vattnet och låt koka tills skockorna är mjuka. Mixa, smaka av med salt och peppar, tillsätt ricottan och mixa igen. Klart!
middag med recept - ja, det blir faktiskt inte nåt från bakfronten idag heller
.....trots att jag hystat ihop en nybakt plåt med bröd - MEN:

denna goda middag avnjöt jag samtidigt som jag lyssnade på Klassikern om Hirams recept på Rådmannens kalkon. Mycket inspirerande! Det måste jag göra nån jul när jag har gott om tid och några andra som kan sköta allt annat i köket. Själv skulle jag bara sitta och ösa pippi!
Till middag blev det också pippi - cajunkryddad kyckling med ugnsrostade mandelpären och två Ekosallader; tomat och selleri/äpple. Bilden ger faktiskt inte helt rättvisa åt färgerna på salladerna, de såg helt otroligt goda och färgglada ut. Man äter ju med ögonen också!

denna goda middag avnjöt jag samtidigt som jag lyssnade på Klassikern om Hirams recept på Rådmannens kalkon. Mycket inspirerande! Det måste jag göra nån jul när jag har gott om tid och några andra som kan sköta allt annat i köket. Själv skulle jag bara sitta och ösa pippi!
Till middag blev det också pippi - cajunkryddad kyckling med ugnsrostade mandelpären och två Ekosallader; tomat och selleri/äpple. Bilden ger faktiskt inte helt rättvisa åt färgerna på salladerna, de såg helt otroligt goda och färgglada ut. Man äter ju med ögonen också!
äta bör man annars dör man
Jag har fått min första prenumeration på Ekolådan! Därför blev det detta till middag i går. Gott! Och går säkert att göra utan bacon också. Och kan tänka mig att wokpanna ger bättre plats än stekpannan som jag använde
Savoygryta med bacon
fräs finhackad lök, fräs bacon klippt i lagoma bitar till fin färg. Skiva morötter tunt (osthyvel är bra!) och några stjälkar blekselleri. Fräs också detta så allt mjuknar. Strimla 5-6 blad savoykål och fräs detta mjukt. Krydda med buljongpulver och skvätt i några matskedar vatten och låt koka ihop några minuter.
Serverades hos mig med matvete, och räckte även till en matlåda.
Savoygryta med bacon
fräs finhackad lök, fräs bacon klippt i lagoma bitar till fin färg. Skiva morötter tunt (osthyvel är bra!) och några stjälkar blekselleri. Fräs också detta så allt mjuknar. Strimla 5-6 blad savoykål och fräs detta mjukt. Krydda med buljongpulver och skvätt i några matskedar vatten och låt koka ihop några minuter.
Serverades hos mig med matvete, och räckte även till en matlåda.
mmmm..... lemon curd!

Funderade ett tag på att slicka kastrullen.....
Lemon curd efter Barbros recept förståss! Inga frigående ägg dock utan bara vanliga ICAdito
såhär gör man:
2 citroner, skal och saft
3 ägg
2 dl socker
100 g smör (Smör)
vispa ägg och socker pösigt, häll i citronsaft och skal. Sätt kastrullen/skålen i vattenbad och vispa tills den tjocknar. Den blir tjockare ju längre man vågar ha den kvar, varning dock för citronomelett!
Tag av kastrullen/skålen och lägg i smöret (skuret i kuber) och fortsätt vispa tills allt har smält. Häll upp på rena burkar och ställ i kyl. Håller säkert ett par veckor (men så länge brukar det inte finnas kvar!)
Det som inte får plats i burken får man med gott samvete lägga direkt på kex och äta upp vid spisen! (se ovan)
Lemon curden kan man använda till smarrig efterrätt om den inte redan gått åt:
blanda ungefär en del lemon curd, en del mascarpone och en del vispad grädde lite slarvigt. Häll upp i muffinsformar (American size) och frys in. Servera med varm hallonsås. Heaven!!
Idag........
.....har jag för första gången:
-matat min suris sen hmpfthe veckan (den doftar dock äppelvin, så det verkar inte vara nån fara på taket)
-tänt ljuslyktorna på den här sidan sommarsolståndet (bild)

-inhandlat Bridget Jones-trosor (ingen bild!)
-matat min suris sen hmpfthe veckan (den doftar dock äppelvin, så det verkar inte vara nån fara på taket)
-tänt ljuslyktorna på den här sidan sommarsolståndet (bild)

-inhandlat Bridget Jones-trosor (ingen bild!)
veckans bullar
Trots den extra jästskjutsen tycker jag att mitt bröd på sista tiden blivit något stabbigt, så jag prövade en ny taktik. Den här gången hade jag i sådär 3 dl mindre mjöl. Degen blev förstås lös, men jäste snällt upp. Glömde ta en bild förrän jag arbetat ihop den, så den är inte så fluffig här:

men det syns att den är ganska blöt. Det var bara att börja dela och lägga bitarna på plåt


Det kanske inte framgår riktigt av bilden men det var SJUKT kladdigt! Bitarna hamnade till slut på plats i alla fall.
De kanske inte såg mycket ut för världen efter jäsning, inga höjdare direkt!

och inte så väldigt bulliga efter gräddningen heller

men goda blev dom, och ganska porösa! Perfekta utflyktsbullar till frukost!


men det syns att den är ganska blöt. Det var bara att börja dela och lägga bitarna på plåt


Det kanske inte framgår riktigt av bilden men det var SJUKT kladdigt! Bitarna hamnade till slut på plats i alla fall.
De kanske inte såg mycket ut för världen efter jäsning, inga höjdare direkt!

och inte så väldigt bulliga efter gräddningen heller

men goda blev dom, och ganska porösa! Perfekta utflyktsbullar till frukost!

fröknäcke
Ja, jag gjorde faktiskt lite fröknäcke/kex i midsommarhelgen. De är slut nu förstås! Kan rekommenderas, blir RIKTIGT goda!

och här är receptet...


och här är receptet...

hoppsan...
Inget bak i midsommar, än så länge :)
Det kanske blir nån liten snabbkaka eller kex framåt söndag. Nu ska här jobbas och gerillafixas i trädgårn först.
Det kanske blir nån liten snabbkaka eller kex framåt söndag. Nu ska här jobbas och gerillafixas i trädgårn först.
mmmm
Ha, det lyckades! Nu är det äppeldoft på surisen. Ska snart starta en grund, så det blir bak på måndag om jag inte kör supersnabba, då blir det bak på söndag kväll ;)
bullar,bullar
i dag blev det bullar!
min surdeg luktade ättika så jag höll på att trilla baklänges (jag borde lära mig att sniffa försiktigt nån gång...) så det blev lite behandling med varmvatten och en skvätt av aprikosjästen. Hoppas att den övergår åt äpplehållet istället, det är mycket trevligare.
Bullarna fick lite extra hjälp på traven med en halv jäst och jäste så fint över dagen. Degen var ganska lös så bullarna blev lite sådär utlagda på plåten, men det verkar ha gått bra ändå! Ska snart provsmaka :)

min surdeg luktade ättika så jag höll på att trilla baklänges (jag borde lära mig att sniffa försiktigt nån gång...) så det blev lite behandling med varmvatten och en skvätt av aprikosjästen. Hoppas att den övergår åt äpplehållet istället, det är mycket trevligare.
Bullarna fick lite extra hjälp på traven med en halv jäst och jäste så fint över dagen. Degen var ganska lös så bullarna blev lite sådär utlagda på plåten, men det verkar ha gått bra ändå! Ska snart provsmaka :)

Baka!!
det var ett tag sen sist....

men nu bakas det för fullt! Här ligger det en ny laddning på jäsning.

Jag måste fylla på förråden för körfikat i november. Och dotterns hemkomst! Fast hon har begärt kanelbullar......
Det får bli ett annat bak!

så här blev dagens skörd!

men nu bakas det för fullt! Här ligger det en ny laddning på jäsning.

Jag måste fylla på förråden för körfikat i november. Och dotterns hemkomst! Fast hon har begärt kanelbullar......
Det får bli ett annat bak!

så här blev dagens skörd!
veckan bröd: russinbulle
nu har jag levt en vecka utan hembakt bröd - en vecka för mycket!
Men nu är ordningen återställd, helgens bak blev bullar (varma med smör.......!)

Men nu är ordningen återställd, helgens bak blev bullar (varma med smör.......!)

senaste baket....
Den här veckan har jag ätit senaste surdegsbaket. Sisådär får jag säga, jäste inte så bra. Kanske blev det för kort, det fick bara jäsa 8 timmar cirka.
före ugn:

och i:

det syns att de blev lite sprickiga, och inte så fluffiga. Men smaken var helt OK!
före ugn:

och i:

det syns att de blev lite sprickiga, och inte så fluffiga. Men smaken var helt OK!
dags att väcka surdegsgrunden
Jag borde baka i helgen, men har inte matat min grundsur ännu. Må tro om man sätter den kväll att det går att göra degen i morgon och baka på måndag (fast då ska jag på bio,hmmm det här blir knepigt) Kanske jag ska satsa på ett "snabb-bak" och inte jäsa över natten? Men suren måste matas iaf....