surdegsgrund
Surdeg
Uppdaterat i dag. 10:25. Publicerat 2010-04-18 06:00
Ingredienser
Tid: 4 dagar
Vetesurdeg:
120 g vetemjöl, 120 g vatten
Rågsurdeg:
60 g fint rågmjöl, 120 g vatten
Dag 1, morgon
Blanda mjöl och vatten i en bunke. Täck med plastfolie eller lock. Låt stå i rumstemperatur.
Dag 1, kväll
Mata surdegen med 60 g vatten och 60 g mjöl. Rör om. Täck med plastfolie eller lock. Låt stå i rumstemperatur.
Dag 2, morgon
Mata degen med 60 g vatten och 60 g mjöl. Rör om. Täck med plastfolie eller lock. Nu har din surdeg förhoppningsvis kommit igång lite och då kan du flytta över den till kylen. Har den inte kommit i gång kan du tillsätta lite rårivet äpple, en tesked honung eller naturell yoghurt och låta den stå i rumstemperatur till dag 3.
Dag 3, morgon
Mata degen med 60 g vatten och 60 g mjöl. Rör om. Täck över och ställ i kylen.
Dag 4
Nu ska surdegen vara redo att användas. Om du vill spara den förvarar du den till exempel i kyl och matar den några gånger i veckan.
Surdegen används sedan i brödbaket, se receptlänkar till höger.