surdegsgrund

Här är ett recept på surdegsgrund från Helen Johannson som är bagare på Brunkebergs bageri. Receptet har stått i DN. Ganska enkelt, inte många ingredienser, däremot många matningar. Värt att prova? Återkommer om det..

Surdeg

Uppdaterat i dag. 10:25. Publicerat 2010-04-18 06:00

Ingredienser

Tid: 4 dagar

Vetesurdeg:

120 g vetemjöl, 120 g vatten

Rågsurdeg:

60 g fint rågmjöl, 120 g vatten

 

Dag 1, morgon

Blanda mjöl och vatten i en bunke. Täck med plastfolie eller lock. Låt stå i rumstemperatur.

 

Dag 1, kväll

Mata surdegen med 60 g vatten och 60 g mjöl. Rör om. Täck med plastfolie eller lock. Låt stå i rumstemperatur.

Dag 2, morgon

Mata degen med 60 g vatten och 60 g mjöl. Rör om. Täck med plastfolie eller lock. Nu har din surdeg förhoppningsvis kommit igång lite och då kan du flytta över den till kylen. Har den inte kommit i gång kan du tillsätta lite rårivet äpple, en tesked honung eller naturell yoghurt och låta den stå i rumstemperatur till dag 3.

Dag 3, morgon

Mata degen med 60 g vatten och 60 g mjöl. Rör om. Täck över och ställ i kylen.

Dag 4

Nu ska surdegen vara redo att användas. Om du vill spara den förvarar du den till exempel i kyl och matar den några gånger i veckan.

Surdegen används sedan i brödbaket, se receptlänkar till höger.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0