Come to the dark side - we have cookies!
Efter att ha läst om och besökt Lakritsbiten, så har jag provbakat en kladdkaka som nog ska få hamna på disputationsfest. IB fick provsmaka och godkände. Hon tipsade förresten om att randa den med florsocker (för lite zebrafeeling!) Som alla kladdkakor är den busenkel, jättegod och får inte stå för länge i ugnen.
Nåväl, så här gör man:
ugn på 175 grader och smörj en lagom kakform.
Vispa ihop
3 ägg
3 dl socker
2 msk sirap
Blanda
2 dl vetemjöl
6 msk (ung 1 dl) kakao
2-3 msk lakritspulver (jag fick tips om att börja med 2, smaka av smeten och ev. salta för att få fram mer smak. Obs smeten är jättegod, se till att sluta smaka av innan det blir för lite kvar!)
He i detta i äggsmeten och blanda väl
häll till sist ner 150 g smält smör och blanda
Häll i formen och grädda sen i 20-25 minuter
Kan pudras över med florsocker
Serveras med hallon och glass
Busgott!
Nåväl, så här gör man:
ugn på 175 grader och smörj en lagom kakform.
Vispa ihop
3 ägg
3 dl socker
2 msk sirap
Blanda
2 dl vetemjöl
6 msk (ung 1 dl) kakao
2-3 msk lakritspulver (jag fick tips om att börja med 2, smaka av smeten och ev. salta för att få fram mer smak. Obs smeten är jättegod, se till att sluta smaka av innan det blir för lite kvar!)
He i detta i äggsmeten och blanda väl
häll till sist ner 150 g smält smör och blanda
Häll i formen och grädda sen i 20-25 minuter
Kan pudras över med florsocker
Serveras med hallon och glass
Busgott!
Jättegoda jordärtskockor
Jag gillar jordärtskockor! Så jag blev riktigt glad när jag hittade ett gäng i min ekolåda i dag. Dessutom var det med ett recept som jag gjorde om lite och som blev suveränt gott!! Så här följer mitt modifierade recept på:
Jordärtskocksoppa
blir 2 små portioner (eller en stor)
en decimeter purjo skivas
vitlök 1 el 2 klyftor, mosas och hackas (ja, ni kör väl med knivmetoden på vitlök?)
timjan
200 g jordärtskockor, skalas skivas
1-2 tsk rörsocker
1 msk äppelcidervinäger
1 buljongtärning (höns om en inte är vegeterian)
4 dl vatten
salt och peppar
2 msk ricotta eller crème fraiche
stek löken och timjan sakta i en kastrull i olja/smör till de är genomskinliga, kanske lite brynta.
Häll i skivad jordärtskocka och socker, stek lite till. I med buljongtärning, häll på vinägern och låt småkoka några minuter. Sätt till slut till vattnet och låt koka tills skockorna är mjuka. Mixa, smaka av med salt och peppar, tillsätt ricottan och mixa igen. Klart!
Jordärtskocksoppa
blir 2 små portioner (eller en stor)
en decimeter purjo skivas
vitlök 1 el 2 klyftor, mosas och hackas (ja, ni kör väl med knivmetoden på vitlök?)
timjan
200 g jordärtskockor, skalas skivas
1-2 tsk rörsocker
1 msk äppelcidervinäger
1 buljongtärning (höns om en inte är vegeterian)
4 dl vatten
salt och peppar
2 msk ricotta eller crème fraiche
stek löken och timjan sakta i en kastrull i olja/smör till de är genomskinliga, kanske lite brynta.
Häll i skivad jordärtskocka och socker, stek lite till. I med buljongtärning, häll på vinägern och låt småkoka några minuter. Sätt till slut till vattnet och låt koka tills skockorna är mjuka. Mixa, smaka av med salt och peppar, tillsätt ricottan och mixa igen. Klart!