senaste baket....
före ugn:

och i:

det syns att de blev lite sprickiga, och inte så fluffiga. Men smaken var helt OK!
dags att väcka surdegsgrunden
surdegsgrund
Surdeg
Uppdaterat i dag. 10:25. Publicerat 2010-04-18 06:00
Ingredienser
Tid: 4 dagar
Vetesurdeg:
120 g vetemjöl, 120 g vatten
Rågsurdeg:
60 g fint rågmjöl, 120 g vatten
Dag 1, morgon
Blanda mjöl och vatten i en bunke. Täck med plastfolie eller lock. Låt stå i rumstemperatur.
Dag 1, kväll
Mata surdegen med 60 g vatten och 60 g mjöl. Rör om. Täck med plastfolie eller lock. Låt stå i rumstemperatur.
Dag 2, morgon
Mata degen med 60 g vatten och 60 g mjöl. Rör om. Täck med plastfolie eller lock. Nu har din surdeg förhoppningsvis kommit igång lite och då kan du flytta över den till kylen. Har den inte kommit i gång kan du tillsätta lite rårivet äpple, en tesked honung eller naturell yoghurt och låta den stå i rumstemperatur till dag 3.
Dag 3, morgon
Mata degen med 60 g vatten och 60 g mjöl. Rör om. Täck över och ställ i kylen.
Dag 4
Nu ska surdegen vara redo att användas. Om du vill spara den förvarar du den till exempel i kyl och matar den några gånger i veckan.
Surdegen används sedan i brödbaket, se receptlänkar till höger.
mer tekniskt än så här blir det inte - och inte har jag baksten heller
Trots denna Rolls Royce bland hushållsmaskiner så knådar jag oftast mina brödbak för hand, det låter inte lika mycket och det går nästan lika fort.

och JA, det går att baka även på en fullbelamrad diskbänk, man måste vara lite flexibel!
mera bröd!
Alltså, jag lovar: Här kommer att skrivas om bröd och surdegar så mjölet skvätter. Håll ut!
Sniffa på den här så länge!