senaste baket....

Den här veckan har jag ätit senaste surdegsbaket. Sisådär får jag säga, jäste inte så bra. Kanske blev det för kort, det fick bara jäsa 8 timmar cirka.

före ugn:


och i:
ser lite platta ut?
det syns att de blev lite sprickiga, och inte så fluffiga. Men smaken var helt OK!

dags att väcka surdegsgrunden

Jag borde baka i helgen, men har inte matat min grundsur ännu. Må tro om man sätter den kväll att det går att göra degen i  morgon och baka på måndag (fast då ska jag på bio,hmmm det här blir knepigt) Kanske jag ska satsa på ett "snabb-bak" och inte jäsa över natten? Men suren måste matas iaf....

surdegsgrund

Här är ett recept på surdegsgrund från Helen Johannson som är bagare på Brunkebergs bageri. Receptet har stått i DN. Ganska enkelt, inte många ingredienser, däremot många matningar. Värt att prova? Återkommer om det..

Surdeg

Uppdaterat i dag. 10:25. Publicerat 2010-04-18 06:00

Ingredienser

Tid: 4 dagar

Vetesurdeg:

120 g vetemjöl, 120 g vatten

Rågsurdeg:

60 g fint rågmjöl, 120 g vatten

 

Dag 1, morgon

Blanda mjöl och vatten i en bunke. Täck med plastfolie eller lock. Låt stå i rumstemperatur.

 

Dag 1, kväll

Mata surdegen med 60 g vatten och 60 g mjöl. Rör om. Täck med plastfolie eller lock. Låt stå i rumstemperatur.

Dag 2, morgon

Mata degen med 60 g vatten och 60 g mjöl. Rör om. Täck med plastfolie eller lock. Nu har din surdeg förhoppningsvis kommit igång lite och då kan du flytta över den till kylen. Har den inte kommit i gång kan du tillsätta lite rårivet äpple, en tesked honung eller naturell yoghurt och låta den stå i rumstemperatur till dag 3.

Dag 3, morgon

Mata degen med 60 g vatten och 60 g mjöl. Rör om. Täck över och ställ i kylen.

Dag 4

Nu ska surdegen vara redo att användas. Om du vill spara den förvarar du den till exempel i kyl och matar den några gånger i veckan.

Surdegen används sedan i brödbaket, se receptlänkar till höger.


mer tekniskt än så här blir det inte - och inte har jag baksten heller

visst är den underbar, min gamla huhållsAssistent från Electrolux. Den har jag "ärvt" av min farmor (dvs jag norpade den av pappa när han flyttade till lägenhet). Jag hoppas bara att sladden till den elektriska kontakten håller ett bra tag till, för det lär inte finnas någon elektriker som vill ta på sig ansvaret för att montera en ny!
Trots denna Rolls Royce bland hushållsmaskiner så knådar jag oftast mina brödbak för hand, det låter inte lika mycket och det går nästan lika fort.
inget klår en äkta Assisstent!
och JA, det går att baka även på en fullbelamrad diskbänk, man måste vara lite flexibel!

mera bröd!

Alltså, jag lovar: Här kommer att skrivas om bröd och surdegar så mjölet skvätter. Håll ut!

Sniffa på den här så länge!

mums!


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0